Kısaca Aybars Oruç
Gemi makineleri işletme mühendisi olan Dr. Aybars Oruç, Türk ve yabancı armatörlere ait konteyner, LPG ve petrol tankerlerinde çalıştıktan sonra kimyasal tankerleri bulunan Türkiye’deki bir denizcilik şirketinde sırasıyla HSEQ koordinatörü ve enspektörü olarak çalışmıştır. Yüksek lisans tezini tankerlerin siber güvenliği üzerine hazırlamış olup halen doktora çalışmalarını Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nde tamamlamıştır. Burada, paydaşları arasında özel ve askeri kurumların da içerisinde bulunduğu bir projede köprüüstü seyir sistemlerinin siber güvenliği üzerine çalışmaktadır. Üniversite bünyesinde kritik altyapıların siber güvenliği üzerine çalışmalar yapan araştırma grubunun bir üyesidir. İngiltere Gemi Mühendisleri Birliği (IMarEST), İngiltere Mühendislik Konseyi (Engineering Council) ve İngiltere Mühendislik ve Teknoloji Birliği (IET)’nin üyesidir. Ayrıca İngiltere Gemi Mühendisleri Birliği’nin Denizde Siber Risk Yönetimi özel ilgi grubunun Komite Üyesi‘dir. Araştırmalarını yapmak amacıyla bir ay süresince Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’nde bulunmuştur. Ayrıca kaleme aldığı bir köşe yazısı IMO tarafından Current Awareness Bulletin kapsamında paylaşılmıştır. Klass kuruluşları, sigorta şirketleri, ARGE firmaları, yabancı sahil güvenlik ve deniz kuvvetleri gibi özel ve askeri kurumlara çok sayıda seminer veren Aybars Oruç, son olarak NATO‘nun siber güvenlik konferansına (CyCon) davet edilerek çalışmalarını çok sayıda kişiye ulaştırmıştır.
Eğitim
Aybars Oruç Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi’ne birincilikle girmiş olup 2006 senesinde bölüm üçüncüsü olarak mezun olmuştur. 2008 yılında Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’ndan, 2010 senesinde ise %80 oranında burs sağlanarak eğitim gördüğü TÜDEV Tuzla Deniz Eğitim Merkezi’nden mezun olmuştur. TÜDEV’in İngiltere merkezli BTEC eğitim sisteminden de mezun olmayı başarabilen ilk gemi makineleri programı öğrencisi olup Higher National Diploma (HND) sahibidir. Tam burslu olarak eğitim gördüğü Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun 2012 senesi mezunudur. Ardından Yakın Doğu Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümüne %50 burslu olarak devam etmiş ve 2015 senesinde mezun olmuştur. Ayrıca bu eğitimi sayesinde Girne Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği diplomasını almaya da hak sahibi olmuştur. Piri Reis Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği anabilim dalından Tankerler için Siber Risk Değerlendirmesi ve Savunma Yöntemleri isimli İngilizce tezi ile 2020 yılında mezun olmuştur. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nde Denizde Siber Güvenlik alanında doktora düzeyinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Çalışma Hayatı
2005-2006 seneleri arasında Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı iki farklı kurtarma gemisinde lise stajını yapmıştır. 2007 senesinde İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından öğrenci eğitim gemisi STV Kaliakra’ya gönderilerek yaklaşık 15 gün süresince Bulgar denizcilik öğrencileri ile birlikte eğitime tabii tutulmuştur. 2008 senesinde MRC Group’ta 2 ay süreli ofis stajı yapmıştır. Uluslararası düzenlenen Tall Ships’ Races yarışlarına yönelik olarak 2009 senesinde, dönemin İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Baş Danışmanı olan Sn. Yılmaz Dağcı’nın asistanlığını yürütmüştür. 2011-2012 akademik yılında Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda Öğrenci Asistanı olarak çalışmıştır. 2009 senesinde denizcilik sektörünün dünyadaki en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul edilen İngiltere merkezli Zodiac Maritime Agencies‘e ait bir LPG tankerinde 6 ay süreli açık deniz stajını gerçekleştirmiştir.
2011 senesi Ocak ayı itibari ile artık profesyonel çalışma hayatına başlamış, Türkiye’nin en önemli denizcilik şirketlerinden birisi olan Geden Lines tarafından işletilen 104.000 deadweight tonluk bir petrol tankerinde ilk zabitliğini yapmıştır. Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas Denizcilik Şirketi’nin çeşitli konteyner gemilerinde 3. Mühendis olarak çalışmıştır. Kimyasal tanker taşımacılığı alanında Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden birisi konumunda olan Armona Denizcilik bünyesinde 4 yıl süresince HSEQ Coordinator ve akabinde HSEQ Superintendent olarak görev yapmıştır. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Üniversitede çalıştığı süre esnasında hem uluslararası akademik yayınlar yapmış hem de denizde siber güvenlik üzerine hazırlanan üç adet yüksek lisans tezinin eş danışmanlığını yürütmüştür.
Konferanslar
2022 senesinde NATO CCDCOE tarafından organize edilen siber güvenlik konferansı International Conference on Cyber Conflict (CyCon)‘a davetli konuşmacı (invited speaker) olarak katılım göstermiştir. 2019 senesinde İngiltere gemi mühendisleri birliği IMarEST (Institute of Marine Engineering, Science Technology) tarafından Umman Askeri Teknoloji Koleji’nde düzenlenen International Conference on Marine Engineering and Technology (ICMET Oman) konferansında Tanker Industry is More Ready against Cyber Threats isimli çalışması ile bir sunum gerçekleştirmiştir. 2020 senesinde 1100 kişinin katılım göstermiş olduğu International Naval Engineering Conference and Exhibition (INEC 2020) konferasında Claims of State-Sponsored Cyberattack in the Maritime Industry isimli çalışması ile bir sunum yapmıştır. Ayrıca Türkiye’de Arkas Denizcilik, Beykoz Üniversitesi, DARGEB, Dokuz Eylül Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, İstanbul Üniversitesi, Türk Loydu, Yıldız Teknik Üniversitesi, Zenith Gemi İşletmeciliği ve Ziya Kalkavan Denizcilik Anadolu Teknik Lisesi gibi kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinde paneller vermiştir.
Mesleki Birlikler ve Sivil Toplum Kuruluşları
2017 senesinde İngiltere gemi mühendisleri birliği IMarEST‘e üye olarak kabul edilmiştir. 2018 senesinde ise İngiltere mühendislik konseyi olan Engineering Council‘a üye olmuştur. 2019 senesinde İngiltere mühendislik ve teknoloji odası IET (Institute of Engineering & Technology)’ye üye olarak kabul edilmiştir. 2007 senesinde kurulan Denizcilik Öğrencileri Derneği’nin kurucularından birisidir ve bir yıl için Disiplin ve Denetleme Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2009-2014 yılları arasında Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. TÜDEV Mezunlar Derneği’nin Onursal Üyesi’dir.
Projeler
Halen MarCy (Maritime Cyber Resilience) projesi bünyesinde aktif olarak çalışmaktadır. Birer Avrupa Birliği projesi olan eGMDSS ve MarTEL’de pilot öğrenci olarak rol almıştır. 2012 senesinde Avrupa İskan ve Kalkınma Bankası’nın denizde kadın istihdamının arttırılmasına yönelik Türkiye, İngiltere ve İsveç’te gerçekleştirdiği bir projede “Denizde Kadın Eteği” başlıklı yazısı ile referans olarak kabul edilmiştir.
Diğer Hususlar
IMO tarafından Ocak 2018’te yayınlanan Current Awareness Bulletin isimli yayının “Maritime Security” kategorisinde I, Pirate: A Cyber Story In The Maritime Industry isimli yazısı listelenen çalışmalar arasında yer almıştır. 2016 senesinde Gemilerde Su Analizleri ve Islah Yöntemleri isimli e-kitap yayınlamıştır. Arkas Holding tarafından çıkartılan “Seyir Defteri (Arkas News)”, Denizci Öğrenciler Derneği tarafından çıkartılan “Denizden” gibi çeşitli süreli yayınlarda ve sektörel internet sitelerinde yazıları yayınlanmıştır. Denizcilik sektöründeki pek çok kişinin ziyaret ettiği CyberOnboard.com, e-MarineEducation.com ve GemiadamlariSinavi.com internet sitelerinin sahibidir. Çeşitli web yazılımlarının Türkçeleştirilmesine katkıda bulunmuştur. Halen önemli bir web yazılımının Resmi Türkçe Destek Sağlayıcısı’dır. “Akran Dayanışması ve Risk Önleme”, “Liderlik”, “Vücut Dili Okuma ve Kullanma” gibi çeşitli kişisel gelişim sertifikalarına sahiptir. İyi düzeyde İngilizce ve başlangıç düzeyinde İspanyolca bilmektedir.
Son Güncelleme: 04 Aralık 2022